Sernik nowojorski bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta miksujemy na gładką masę (robiłam to blenderem), wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
Zagrzewamy około 2 litrów wody praktycznie do zagotowania. Wodę wlałam do dużej formy do pieczenia ciasta (25x38 cm), umieściłam na dużej formie (tej największej z wyposażenia piekarnika) na drugim poziomie piekarnika, a tortownicę z sernikiem piekłam poziom wyżej czyli na trzecim poziomie, na kratce z wyposażenia piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Powierzchnia sernika ma być sprężysta, nie ma być upieczona (na zasadzie przyrumieniona).
Ciasto schładzamy przez 1,5 godziny przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy na blat, doprowadzamy do temperatury pokojowej, smarujemy wcześniej wymieszaną polewą, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Komentarze