sernik nowojorski bez spodu

4.47 (156 ocen)

  • 2 godz.

Nie jest za słodki, bardzo kremowy, a dodatek kwaśnej śmietany idealnie dopełnia całości :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 900 gram twarogu (dałam z wiaderka Dr. Oetker)
    4 jaja
    250 gram cukru
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki mąki pszennej (2 płaskie, 1 kopiasta)
    2 łyżki soku z cytryny
    200 ml kwaśnej śmietany 18%
    polewa :
    220 ml kwaśnej śmietany 18%
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik nowojorski bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta miksujemy na gładką masę (robiłam to blenderem), wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
    Zagrzewamy około 2 litrów wody praktycznie do zagotowania. Wodę wlałam do dużej formy do pieczenia ciasta (25x38 cm), umieściłam na dużej formie (tej największej z wyposażenia piekarnika) na drugim poziomie piekarnika, a tortownicę z sernikiem piekłam poziom wyżej czyli na trzecim poziomie, na kratce z wyposażenia piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Powierzchnia sernika ma być sprężysta, nie ma być upieczona (na zasadzie przyrumieniona).

    Ciasto schładzamy przez 1,5 godziny przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy na blat, doprowadzamy do temperatury pokojowej, smarujemy wcześniej wymieszaną polewą, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować