Sernik nowojorski

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszny, aksamitny, kremowy, ale zwarty sernik, który nie rośnie, więc nie opada :). Z orzeźwiającą cytrynową nutą. Przepis znaleziony w internecie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (Na małą tortownicę 22cm; składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
    - 750 g trzykrotnie mielonego twarogu (dałam taki z wiaderka)
    - 3 jajka
    - 220 g cukru pudru
    - 180 g śmietany 18%
    - starta skórka z cytryny
    - 60 ml soku z cytryny (jeśli nie lubicie bardzo cytrynowego sernika - dajcie mniej)

    Spód i boki ciasteczkowe:
    - 250 g ciastek
    - 125 g rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno tortownicy wykładamy folię aluminiową. Zaciskamy obręcz i owijamy resztą folii boki od zewnątrz.
  • 2. Ciasteczka kruszymy ręcznie wałkiem, lub w robocie kuchennym. Wlewamy do nich masło i mieszamy. Wylepiamy masą dno i boki tortownicy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  • 3. Wszystkie składniki zmiksować razem. Wylać do tortownicy.
  • 4. Tortownicę wkładamy do większego naczynia z wodą i pieczemy w 170 stopniach ok. 1,5 h (aż środek się zetnie). Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy schłodzony. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować