Przepyszny, aksamitny, kremowy, ale zwarty sernik, który nie rośnie, więc nie opada :). Z orzeźwiającą cytrynową nutą. Przepis znaleziony w internecie.
2 godz.
Składniki:
(Na małą tortownicę 22cm; składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
- 750 g trzykrotnie mielonego twarogu (dałam taki z wiaderka)
- 3 jajka
- 220 g cukru pudru
- 180 g śmietany 18%
- starta skórka z cytryny
- 60 ml soku z cytryny (jeśli nie lubicie bardzo cytrynowego sernika - dajcie mniej)
Spód i boki ciasteczkowe:
- 250 g ciastek
- 125 g rozpuszczonego masła
Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno tortownicy wykładamy folię aluminiową. Zaciskamy obręcz i owijamy resztą folii boki od zewnątrz.
2.Ciasteczka kruszymy ręcznie wałkiem, lub w robocie kuchennym. Wlewamy do nich masło i mieszamy. Wylepiamy masą dno i boki tortownicy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
3.Wszystkie składniki zmiksować razem. Wylać do tortownicy.
4.Tortownicę wkładamy do większego naczynia z wodą i pieczemy w 170 stopniach ok. 1,5 h (aż środek się zetnie). Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy schłodzony. Smacznego! :)
Komentarze