Sernik Natalia

4.5 (193 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    30 dag mąki
    20 dag margaryny
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    SERNIK:
    60 dag sera zmielonego
    20 dag orzechów włoskich mielonych
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
    15 dag margaryny

    MASA KAWOWA:
    25 dag masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kawy "Inki"
    1 kieliszek spirytusu

    DODATKOWO:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik natalia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz. Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki (25/35 cm.) w temp. 170*C przez ok. 30 min.
  • 2. SERNIK:
    Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać.
    Piec ok. 40 - 50 min. w temp. 170*C.
  • 3. MASA KAWOWA:
    Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę. Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa Orzechy Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować