Sernik na złocistym spodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sernik o niepowtarzalnym i wyjątkowy smaku. Uwielbiany przez całą rodzinę i znajomych.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:
    3 paczki herbatników Petit Bure,
    szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    kostka margaryny

    Masa:
    5 jaj,
    60 dkg sera mielonego (najlepiej półtłustego),
    3/4 szklanki cukru,
    4 łyżki mąki pszennej,
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    łyżka proszku do pieczenia,
    ewentualnie 0,5 paczki cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Słodycze

Sernik na złocistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    1. Rozpuść w rondelku margarynę.
    2. Herbatniki pokrusz, wymieszaj ze szklanką orzechów, zalej margaryną i wymieszaj.
    3. Masą wyłóż spód blaszki (korytka) o wymiarach 26X10cm. Blacha powinna być posmarowana tłuszczem i posypana mąką.

    Masa serowa:
    1. Lekko zmiksuj twaróg.
    2. Do sera dodaj cukier i żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka..
    3. Całość zmiksuj.
    4. Na końcu dodaj resztę składników i wymieszaj łyżką.
    5. Masę wylej na spód.
    6. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Porady

Upieczony sernik oblej rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować