Masa serowa:
400 g serka homogenizowanego naturalnego
250 g serka ricotta
200 g jogurtu typu greckiego
ok. 6 łyżek cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki amaretto
1 galaretka o smaku owoców leśnych
2 łyżki żelatyny
Mus dyniowy:
415 g dyni ( po obraniu i odpestkowaniu)
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżeczka żelatyny
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
ok. 100 g biszkoptów okrągłych
Składniki na tortownicę 22 cm
Sernik na zimno z żurawiną i musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus z dyni:
Dynię umyć i pokroić w duża kostkę. Przełożyć do garnka i zalać ½ szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia będzie miękka. Gdy to nastąpi, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Następnie zdjąć z ognia garnek, dodać proszek żelatyny i galaretki, porządnie wymieszać. Dodać gałkę i znów wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
2.Masa serowa:
Żurawinę przełożyć do miseczki z wrzątkiem wymieszanym z amaretto i odłożyć na około 20 minut. Potem odcedzić i osuszyć. Galaretkę leśne owoce rozpuścić w 200 ml wody i przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia.
3.Do miski przełożyć serek, ricottę oraz jogurt, Wymieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać ( można ręcznie). W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatyne, dodać do masy serowej i wymieszać.
4.Do masy serowej dodać przygotowaną żurawinę.
5.Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać połowę masy serowej.
6.Na masę wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę i zalać resztą masy serowej. Odłożyć na około 30 minut do lekkiego stężenia. Następnie przygotowaną dynię zmiksować i delikatnie wylać na wierzch sernika. Odłożyć do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze