Sernik na zimno z żurawiną i musem dyniowym

0 (0 ocen)

Zapraszam:D

Składniki:

  • Masa serowa:
    400 g serka homogenizowanego naturalnego
    250 g serka ricotta
    200 g jogurtu typu greckiego
    ok. 6 łyżek cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    100 g suszonej żurawiny
    2 łyżki amaretto
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    2 łyżki żelatyny
    Mus dyniowy:
    415 g dyni ( po obraniu i odpestkowaniu)
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżeczka żelatyny
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    Dodatkowo:
    ok. 100 g biszkoptów okrągłych
    Składniki na tortownicę 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik na zimno z żurawiną i musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do ugotowanej dyni dodac galaretkę pomarańczowa 1. Mus z dyni:
    Dynię umyć i pokroić w duża kostkę. Przełożyć do garnka i zalać ½ szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia będzie miękka. Gdy to nastąpi, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Następnie zdjąć z ognia garnek, dodać proszek żelatyny i galaretki, porządnie wymieszać. Dodać gałkę i znów wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Żurawinę przełożyć do miseczki z wrzątkiem wymieszanym z amaretto i odłożyć na około 20 minut. Potem odcedzić i osuszyć. Galaretkę leśne owoce rozpuścić w 200 ml wody i przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia.
  • wymieszać składniki masy serowej 3. Do miski przełożyć serek, ricottę oraz jogurt, Wymieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać ( można ręcznie). W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatyne, dodać do masy serowej i wymieszać.
  • dodac zurawine 4. Do masy serowej dodać przygotowaną żurawinę.
  • dno tortownicy wyłożyc biszkoptami 5. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać połowę masy serowej.
  • na mase położyć pokrojona galaretke 6. Na masę wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę i zalać resztą masy serowej. Odłożyć na około 30 minut do lekkiego stężenia. Następnie przygotowaną dynię zmiksować i delikatnie wylać na wierzch sernika. Odłożyć do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować