Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

4.51 (150 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Truskawki można zastąpić każdymi owocami sezonowymi i dopasować do nich galaretkę :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników kakaowych
    80 g masła

    Masa
    1 kg twarogu sernikowego
    ½ szklanki cukru pudru
    200 g kremówki
    ½ szklanki mleka
    4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    50 dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1. Herbatniki kruszymy przy pomocy blendera lub wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku, łączymy z herbatnikami i wysypujemy je na wyłożoną folią aluminiową tortownicę. Rozkładamy równomiernie i dociskamy tworząc spód. Schładzamy w lodówce około 30 minut.
  • Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się.
  • 3. Gotową masę wylewamy na spód i schładzamy około 30 minut w lodówce. Po tym czasie, kiedy ser już lekko zastygnie układamy na nim wcześniej umyte i odszypułkowane truskawki. Ja swoje kroiłam w ćwiartki. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretki są zimne i lekko ścięte, zalewamy nimi truskawki i całość schładzamy przynajmniej kilka godzin. Tak przygotowany sernik najlepiej jednak zostawić na noc, aby stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Owoce Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować