Sernik na zimno z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy przy pomocy blendera lub wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku, łączymy z herbatnikami i wysypujemy je na wyłożoną folią aluminiową tortownicę. Rozkładamy równomiernie i dociskamy tworząc spód. Schładzamy w lodówce około 30 minut.
2.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się.
3.Gotową masę wylewamy na spód i schładzamy około 30 minut w lodówce. Po tym czasie, kiedy ser już lekko zastygnie układamy na nim wcześniej umyte i odszypułkowane truskawki. Ja swoje kroiłam w ćwiartki. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretki są zimne i lekko ścięte, zalewamy nimi truskawki i całość schładzamy przynajmniej kilka godzin. Tak przygotowany sernik najlepiej jednak zostawić na noc, aby stężał.
Komentarze