Sernik na zimno z truskawkami i ciasteczkami amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno kwadratowej blaszki wykładamy ciasteczkami. Dżemy podgrzewamy w garnuszku, dodajemy 3 czerwone , suche galaretki. Mieszamy aż się rozpuści ale nie gotujemy. 3 czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy aż zaczną tężeć. 3 żółte galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ciasteczka wykładamy tężejący dżem. Ser miksujemy z czerwonymi galaretkami. Gdy zacznie tężeć wykładamy na dżem. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu układamy truskawki przekrojone na pół. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką żółtą.
Porady
Ciasto najlepiej włożyć na noc do lodówki i kroić następnego dnia. Możemy do niego użyć dozwolonych owoców sezonowych np. Malin, borówek czy czereśni.
Komentarze