Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste ciasto, które wyjdzie nawet początkujacym

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
    1 kostka margaryny (250g)
    1 kg sera białego
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    6 łyżeczek żelatyny
    pół szklanki ciepłej wody
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki (ok.600g)

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wyłożonej folią aluminiową foremce poukładać biszkopty. W jednej misce miekką margarynę utrzeć na biało. W drugiej misce jaja z cukrem utrzeć na puszysta masę i dodawac po łyżce do margaryny(później już zwiększyć porcje dodawania masy jajecznej). Do tak uzyskanej masy dodawać biały ser ( najlepszy już taki gotowy, zmielony). Utrzeć na jednolitą masę. W połowie szklanki ciepłej wody rozpuścić żelatynę, mieszać do momentu aż się całkowicie rozpuści i wolnym strumykiem lać do masy serowej. Tak uzyskana masę walc do foremki z biszkoptami. Umyte, osuszone i pokrojone na połówki truskawki poukładać gęsto na serowej masie. Włożyć do lodówki by całkowicie stężało. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, zostawić do stężenia ( ale nie całkowitego). Tężejącą galaretkę wlać na zastygnięta masę serową, wlożyć do lodówki by całkowicie stężała.

Porady

Foremkę wyłożyć folią aluminiową aż po same brzegi. Wtedy mamy pewność ze galaretka nie wyleje się nam i nie zejdzie pod folię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy