Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

Ostatni raz sernik na zimno robiłam z paręnaście lat temu !A jednak – w prostocie siła i smak :) to się nigdy nie zmieni.

Składniki:

  • ok. 400 g kruchych ciasteczek lub zbożowych ( u mnie kruche ze spodem czekoladowym )
    100 g masła
    1 kg truskawek świeżych + ok 10 sztuk do ozdoby
    1 kg serka homogenizowanego ( u mnie 2 x 400g waniliowego i 400 g naturalnego )
    4 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszę w blenderze, dodaję roztopione masło i całość dokładnie mieszam.
    Wykładam na blachę o wymiarach 36 x 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia – wkładam do lodówki.
    Żelatynę rozpuszczam w 1 / 2 szklance gorącej wody, studzę.
    Serki mieszam mikserem, jeżeli chcesz słodki deser to dodaj ok 2 – 3 łyżki cukru pudru – ale zdecydowanie odradzam dodawanie cukru, bo serki waniliowe są słodkie, no chyba, że masz same serki naturalne – to owszem, dodaj cukier ;)
    Następnie wsypuję truskawki pokrojone na ćwiartki, mieszam. Dodaję żelatynę i dokładnie łączę składniki.
    Masę wykładam na zastygnięty spód z ciasteczek, wyrównuję wierzch i układam połówki truskawek na górze. Przed podaniem zdobię listkami mięty.
    Całość chłodzę minimum 3 – 4 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować