Ostatni raz sernik na zimno robiłam z paręnaście lat temu !A jednak – w prostocie siła i smak :) to się nigdy nie zmieni.
Składniki:
ok. 400 g kruchych ciasteczek lub zbożowych ( u mnie kruche ze spodem czekoladowym )
100 g masła
1 kg truskawek świeżych + ok 10 sztuk do ozdoby
1 kg serka homogenizowanego ( u mnie 2 x 400g waniliowego i 400 g naturalnego )
4 łyżki żelatyny
Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszę w blenderze, dodaję roztopione masło i całość dokładnie mieszam.
Wykładam na blachę o wymiarach 36 x 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia – wkładam do lodówki.
Żelatynę rozpuszczam w 1 / 2 szklance gorącej wody, studzę.
Serki mieszam mikserem, jeżeli chcesz słodki deser to dodaj ok 2 – 3 łyżki cukru pudru – ale zdecydowanie odradzam dodawanie cukru, bo serki waniliowe są słodkie, no chyba, że masz same serki naturalne – to owszem, dodaj cukier ;)
Następnie wsypuję truskawki pokrojone na ćwiartki, mieszam. Dodaję żelatynę i dokładnie łączę składniki.
Masę wykładam na zastygnięty spód z ciasteczek, wyrównuję wierzch i układam połówki truskawek na górze. Przed podaniem zdobię listkami mięty.
Całość chłodzę minimum 3 – 4 godziny
Komentarze