Sernik na zimno z truskawkami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką angielskiego. W tym sezonie moja 1,5-roczna córeczka pierwszy raz skosztowała pysznego serniczka z truskawkami.

Składniki:

  • ● 30 dag truskawek
    ● 20 dag półtłustego twarogu
    ● 2 waniliowe serki homogenizowane
    ● małe op. biszkoptów
    ● 3-4 łyżeczki cukru
    ● 2 galaretki truskawkowe
    ● 1 jasna galaretka, np. brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy warstwą
    biszkoptów.
  • 2. W szklance gorącej przegotowanej
    wody rozpuszczamy
    galaretkę truskawkową. Gdy
    ostygnie, dokładnie mieszamy
    z serkami homogenizowanymi.Masę serową wylewamy na
    biszkopty.
  • 3. W szklance gorącej przegotowanej
    wody rozpuszczamy
    galaretkę brzoskwiniową. Odstawiamy,
    aby ostygła.
  • 4. Twaróg dokładnie ucieramy
    z cukrem albo miksujemy na
    jednolitą masę. Mieszamy z pokrojoną
    garścią truskawek
    oraz galaretką brzoskwiniową
    i wylewamy na zastygłą masę
    serową. Wstawiamy do lodówki,
    aby galaretka zastygła.
  • Sernik na zimno z truskawkami 5. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy
    w szklance gorącej
    przegotowanej wody. Na cieście
    układamy plasterki truskawek,
    zalewamy tężejącą galaretką
    i wstawiamy do lodówki.

Porady

● Zamiast serków homogenizowanych możemy użyć 20 dag sera twarogowego. ● Po zalaniu masą biszkopty nie wypłyną, jeśli najpierw wlejemy tylko tyle masy, by je przykryła. Dopiero gdy warstwa zastygnie (najlepiej wstawić blachę do lodówki), wlewamy pozostałą masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować