Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmieszać żelatynę w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia.
2.W tym czasie pokruszyć, a następnie rozgnieść herbatniki na proszek. Można to zrobić w mikserze albo ręcznie za pomocą tłuczka (herbatniki wrzucić do torebki foliowej).
3.Roztopić margarynę/masło, chwilkę odczekać i wlać ją do pokruszonych herbatników. Całość dobrze połączyć.
4.Powstałą mieszaninę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i ugnieść. Odstawić na bok.
5.W kąpieli wodnej rozpuścić napęczniałą żelatynę, mieszać. Odstawić do ostygnięcia.
6.Ubić śmietanę na sztywną masę. Stopniowo dodawać po łyżce serka waniliowego, potem cukier puder i aromat.
7.Do płynnej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dobrze wymieszać. Połączyć żelatynę z masą. Wyłożyć masę na herbatnikowy spód i wyrównać wierzch. Wstawić sernik do lodówki.
8.Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na plasterki. Ułożyć je na stężałej masie serowej. Ponownie wstawić do lodówki.
9.We wrzątku (ok. 800ml) rozpuścić galaretki, ostudzić i wylać na sernik. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)
Komentarze