Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

Prosty sernik z przepysznymi truskawkami - idealny na lato.

Składniki:

  • ok. 560g serka homogenizowanego waniliowego
    4 łyżki cukru pudru
    300ml śmietany kremówki
    200g herbatników
    ok. 100g margaryny/masła
    0,5kg truskawek
    20g żelatyny w proszku
    0,5 szkl. zimnej wody
    aromat waniliowy
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmieszać żelatynę w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia.
  • 2. W tym czasie pokruszyć, a następnie rozgnieść herbatniki na proszek. Można to zrobić w mikserze albo ręcznie za pomocą tłuczka (herbatniki wrzucić do torebki foliowej).
  • 3. Roztopić margarynę/masło, chwilkę odczekać i wlać ją do pokruszonych herbatników. Całość dobrze połączyć.
  • 4. Powstałą mieszaninę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i ugnieść. Odstawić na bok.
  • 5. W kąpieli wodnej rozpuścić napęczniałą żelatynę, mieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • 6. Ubić śmietanę na sztywną masę. Stopniowo dodawać po łyżce serka waniliowego, potem cukier puder i aromat.
  • 7. Do płynnej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dobrze wymieszać. Połączyć żelatynę z masą. Wyłożyć masę na herbatnikowy spód i wyrównać wierzch. Wstawić sernik do lodówki.
  • 8. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na plasterki. Ułożyć je na stężałej masie serowej. Ponownie wstawić do lodówki.
  • 9. We wrzątku (ok. 800ml) rozpuścić galaretki, ostudzić i wylać na sernik. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować