Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu z dużą ilością truskawek. Doskonale orzeźwi w upalne dni:)

Składniki:

  • Masa serowa:
    150g biszkoptów,
    700g białego sera,
    125 g serka mascarpone,
    szklanka cukru,
    150g truskawek,
    laska wanilii,
    szklanka śmietany 30%,
    2 łyżki żelatyny.

    Mus truskawkowy:
    500 g truskawek,
    galaretka truskawkowa.

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy