Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego na upały jak sernik na zimno. A w sezonie na truskawki grzechem byłoby ich nie wykorzystać do tego pysznego deseru.

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników
    150g masła

    Masa serowa:
    1kg serka z wiadereczka
    5 łyżek cukru pudru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    3,5 łyżki żelatyny
    niepełna szkl mleka

    2 galaretki truskawkowe
    ok 500g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Galaretki Herbaty

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z herbatnikami, wylepić nimi dno dużej tortownicy. Schłodzić.
  • 2. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Serek przełożyć do misy miksera, dodać cukier, aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec dodać ciepłą żelatynę, krótko zmiksować i wylać na spód herbatnikowy. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 0,75ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki umyć, obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Sery Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować