Sernik na zimno z truskawkami

5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu. Truskawki idealnie pasują do tego sernika na zimno.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
    600 g truskawek
    1 kg sera (z wiaderka)
    6 łyżek cukru pudru
    2 1/2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    Do dekoracji:
    100 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka śmietan fixu
    1 łyżeczka cukru pudru
    6 truskawek
    świeża mięta
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy (23-24 cm).
  • 2. Ser utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wystudzoną, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na biszkopty. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Poukładać na masie kakaowej. Na truskawki wyłożyć jasną masę serową i równomiernie rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.
  • 3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody, całkowicie wystudzić i tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fiksem. Wierzch sernika udekorować plasterkami truskawek i bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź przepis na sernik królewski!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować