Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Truskawkowy sernik na zimno idealny na upalne dni i w sezonie na świeże owoce. Doskonale smakuje z truskawkami. Wykonujemy go błyskawicznie i co ważne w przepisie jest tylko kilka składników. Pyszny, prosty i lekki deser.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg twarogu w wiaderku
    800g truskawek
    3 galaretki truskawkowe
    1 łyżka żelatyny
    300g zwykłych ciastek np digestive
    1/3 kostki margaryny palmy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć drobno, masło roztopić dodać do ciastek, wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Łyżką lekko docisnąć ciastka, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
    W tym czasie rozpuścić 1 galaretkę w 1 szklance wody, wystudzić i poczekać aż zacznie lekko gęstnieć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki letniej wody. Poczekać ok 2 minut często mieszać, a następnie przelać do galaretki. 400g truskawek zblendować i wymieszać z galaretką i żelatyną, następnie przelać do miski z twarogiem. Całość dobrze wymieszać robotem kuchennym bądź trzepaczką do ubijania piany. Kolejne 400 g truskawek podzielić tak aby starczyło na: truskawki w kostkę do masy serowej, na wierzch w plasterki oraz w całości do dekoracji. Do masy serowej przełożyć truskawki pokrojone w kostkę i wymieszać. Masę przelać na spód ciasteczkowy. Górę udekorować truskawkami w plasterkach oraz całymi. Schłodzić. Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić gdy zaczną gęstnieć wylać delikatnie na truskawki. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować