Truskawkowy sernik na zimno idealny na upalne dni i w sezonie na świeże owoce. Doskonale smakuje z truskawkami. Wykonujemy go błyskawicznie i co ważne w przepisie jest tylko kilka składników. Pyszny, prosty i lekki deser.
Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć drobno, masło roztopić dodać do ciastek, wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Łyżką lekko docisnąć ciastka, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
W tym czasie rozpuścić 1 galaretkę w 1 szklance wody, wystudzić i poczekać aż zacznie lekko gęstnieć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki letniej wody. Poczekać ok 2 minut często mieszać, a następnie przelać do galaretki. 400g truskawek zblendować i wymieszać z galaretką i żelatyną, następnie przelać do miski z twarogiem. Całość dobrze wymieszać robotem kuchennym bądź trzepaczką do ubijania piany. Kolejne 400 g truskawek podzielić tak aby starczyło na: truskawki w kostkę do masy serowej, na wierzch w plasterki oraz w całości do dekoracji. Do masy serowej przełożyć truskawki pokrojone w kostkę i wymieszać. Masę przelać na spód ciasteczkowy. Górę udekorować truskawkami w plasterkach oraz całymi. Schłodzić. Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić gdy zaczną gęstnieć wylać delikatnie na truskawki. Ciasto schłodzić.
Komentarze