Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

4.49 (187 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik ten jest niezwykle kremowy, delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Kwaskowaty lemon curd rewelacyjnie współgra ze słodyczą białej czekolady. Kiwi natomiast to przysłowiowa kropka nad "i".

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18-20 cm)
    Spód:
    150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków)
    70g masła
    Masa:
    400g serka mascarpone
    200 śmietanki 30-36%
    150g białej czekolady użyłam z wanilią)
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    Lemon curd:
    2 duże jajka
    2 żółtka
    160g cukru
    80 g masła
    skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn
    Dodatkowo:
    4-5 dużych kiwi (dużych)
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować lemon curd.
    Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę.
    W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką).
    Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn.
    Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.
    Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.
    Przygotować spód.
    Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem.
    Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
    Przygotować masę.
    Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia.
    Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy.
    Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone, a na końcu białą czekoladę.
    Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem.
    Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi.
    Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc).

Porady

Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta. Dla mnie płynna wersja jest smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kiwi Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik na zimno z mascarpone

To może cię zainteresować