Sernik na zimno z porzeczkową wkładką

5 (179 ocen)

Kolejna propozycja na odchudzony deser..lekki, mocno owocowy i bardzo smaczny. Paulinka stwierdziła,że trudno uwierzyć,że sernik jest w wersji fit:)100 g to 82 kcal

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    55 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    20 g mąki pszennej
    2 łyżeczki stevii
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Wkładka porzeczka:

    800 g czerwonej porzeczki ( po oberwaniu z gałązek)
    3 łyżki żelatyny
    100 ml wody
    2 łyżeczki stevii
    2 łyżeczki ksylolitu

    Masa serowa:

    500 g ricotty
    420 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    2 limonki
    3 łyżki żelatyny
    2 łyżeczki stevii
    4 łyżeczki ksylolitu

    Dekoracja:

    200 g porzeczek czerwonych

    Tortownica 22 cm
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xrf12a 1. Biszkopt:
    W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.
  • image-0cjgesa 2. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
  • image-0d0xrd4 3. Wkładka porzeczkowa:
    Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Owoce zerwać z gałązek, umyć i osuszyć. 600 g przełożyć do blendera i długo miksować aby dokładnie rozdrobnić owoce ( chociaż pesteczki i tak pozostaną więc jeśli zależy wam na gładkiej masie, należy przetrzeć mus przez sito). Dodać stevię, cukier brzozowy i wodę. Zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczona żelatynę i cały czas miksując połączyć składniki. Pozostałe owoce przełożyć do miski, dodać zmiksowane i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
  • image-1gbgglf 4. Tortownice w rozm. 17 cm wyłożyć folią spożywczą i delikatnie przelać mus owocowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( u mnie trwało to całą noc).
  • image-0uliac0 5. Masa serowa:
    Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Limonki wyszorować i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przełożyć do misy miksera.
  • image-1u9hsyh 6. Dodać oba rodzaje sera i wymieszać dokładnie. Dodać oba rodzaje słodziwa i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać do masy żelatynę i po raz ostatni dokładnie zmiksować.
  • image-0l0rad4 7. Wykonanie:
    Na talerz wyłożyć zimny biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Następnie wylać 2-3 chochelki masy serowej.
  • image-0mqpnko 8. Z małej tortownicy delikatnie wyjąć wkładkę porzeczkową i ostrożnie zalać resztą masy serowej. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, po których udekorować sernik resztą porzeczek ( nie ze wszystkich obrywać gałązki). Odłożyć sernik na całą noc do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Porzeczki Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować