Śnieżno biały sernik na zimno z owocami w galaretce i maślanym spodem.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód
▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
▸60 g masła rozpuszczonego
masa
▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony)
▸200 g śmietanki kokosowej lub 30%
▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody
▸cukier/słodzik wedle uznania
wierzch
▸ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki)
▸1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
Sernik na zimno z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki.
2. Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki, aby stężała.
4. Przygotowujemy galaretkę na wierzch i odstawiamy. Kiedy masa sernika lekko już stężeje, wciskamy delikatnie owoce i wkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, zalewamy nią owoce i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze