Sernik na zimno z oczkiem

4.5 (148 ocen)

coś na deser........

Składniki:

  • Składniki na dużą tortownicę
    400 g herbatników Petitiki
    250 g margaryny
    1 puszka brzoskwiń
    2 duże śmietany 30% ( każda po 330 g )
    500 g serka mascarpone
    3 płaskie łyżki żelatyny
    1 szk przegotowanej gorącej wody
    2 cukry waniliowe ( po 16 g )
    1/2 szk cukru
    odrobina żółtego barwnika spożywczego
    2 łyżki brązowego cukru
    4 łyżki płatków czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić margarynę.
  • 2. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu, wsypać je do margaryny.
    Wymieszać masę i wyłożyć ją na dno tortownicy.
    Wyrównać masę dociskając ją i wstawić blachę do lodówki aby spód związał.
    Po około 30 minutach wyjąć tortownicę z lodówki.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i ułożyć je koliście na spodzie sernika.
    Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie ją wymieszać i przestudzić.
    Serek mascarpone zmiksować.
  • 4. Do drugiej miski wlać śmietanę, chwilę ubijać na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem waniliowym.
    Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem żelatynę.
    Następnie dodawać po łyżce serka i nadal ubijać, ale na mniejszych obrotach.
    Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać z masą.
  • 5. Gotową masę wyłożyć na spód z brzoskwiniami.
    Wyrównać powierzchnię i wstawić sernik do lodówki na godzinę.
    Po godzinie wyjąć sernik z lodówki i posypać go brązowym cukrem i płatkami czekoladowymi.
    Ponownie blachę wstawić na jeszcze dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować