Sernik na zimno z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przerabiałam w głowie dziesiątki różnych wariantów smakowych. W końcu zdecydowałam się na poniższe połączenie. Miało wyjść super, a było jeszcze lepiej :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - herbatniki maślane: 20 dekagramów
    - biała czekolada bez dodatków: 15 dekagramów
    - masło: 6 dekagramów
    - aksamitny twaróg: 80 dekagramów
    - śmietana 30 procentowa: 350 mililitrów
    - mleko zwykłe: 150 mililitrów
    - żelatyna fix deserowa: 2.5 opakowania
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - cukier: 6 łyżek
    - galaretki (o smaku owoców leśnych): 2 sztuki
    - truskawki: 20 dekagramów
    - jagody: 0.5 szklanki
    - gwiazdki cukrowe do dekoracji: 2 łyżki
    - biało-różowe perełki do dekoracji ciast: 2 łyżki
    - mięta liście świeże (do dekoracji): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i dokładnie rozgniatamy wałkiem do ciasta lub rozdrabniamy na pył w blenderze. Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do czasu aż czekolada cała się rozpuści. Wsypujemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania SAGA (dzięki niemu sernik nie przesiąknie zapachem tortownicy i da się łatwo przełożyć na talerz lub paterę). Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i rozlewamy do silikonowych foremek do czekolady w kształcie serduszek. Wkładamy do lodówki do czasu aż zastygnie.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę fix deserową rozpuszczamy w gorącym mleku, dodajemy 2-3 czubate łyżki twarogu. Ciągle ubijając dodajemy do śmietany pozostały ser, a następnie żelatynę zmieszaną z twarogiem. Dokładnie miksujemy.
  • 4. Mniej więcej 1/3 masy serowej wykładamy na dno tortownicy. Układamy serduszka z galaretki i przykrywamy pozostałą masą serową. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • 5. Truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy, kroimy w talarki. Układamy na zastygniętej masie serowej, posypujemy jagodami. Pozostałą galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, zalewamy nią sernik.
  • Sernik 6. Przyozdabiamy gwiazdkami i perełkami do dekoracji oraz listkami mięty. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować