Przerabiałam w głowie dziesiątki różnych wariantów smakowych. W końcu zdecydowałam się na poniższe połączenie. Miało wyjść super, a było jeszcze lepiej :)
Sernik na zimno z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i dokładnie rozgniatamy wałkiem do ciasta lub rozdrabniamy na pył w blenderze. Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do czasu aż czekolada cała się rozpuści. Wsypujemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania SAGA (dzięki niemu sernik nie przesiąknie zapachem tortownicy i da się łatwo przełożyć na talerz lub paterę). Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i rozlewamy do silikonowych foremek do czekolady w kształcie serduszek. Wkładamy do lodówki do czasu aż zastygnie.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę fix deserową rozpuszczamy w gorącym mleku, dodajemy 2-3 czubate łyżki twarogu. Ciągle ubijając dodajemy do śmietany pozostały ser, a następnie żelatynę zmieszaną z twarogiem. Dokładnie miksujemy.
4.Mniej więcej 1/3 masy serowej wykładamy na dno tortownicy. Układamy serduszka z galaretki i przykrywamy pozostałą masą serową. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
5.Truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy, kroimy w talarki. Układamy na zastygniętej masie serowej, posypujemy jagodami. Pozostałą galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, zalewamy nią sernik.
6.Przyozdabiamy gwiazdkami i perełkami do dekoracji oraz listkami mięty. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Komentarze