Sernik na zimno z musem brzoskwioniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wiekszą miske, do której przekładamy ser z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Składniki miksujemy.
W garnku zagotowujemy śmietanę kremówke. Nastepnie dodajemy do niej żelatyne, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy biszkopty.
Do zmiksowanego sera dodajemy ciepłą śmietankę i mieszamy. Wymieszaną mase serową ostrożnie wylewamy na biszkopty i odkładamy do lodówki aż do zastygniecia, ok 2h.
Gdy ser już zastygł przygotowujemy galaretke, rozrabiajac ją w 2/3 szklanki wody. W miedzy czasie gdy galaretka stygnie, kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki i za pomoca blendera rozdrabniamy, az do powstania jednolitej konsystencji, musu. Zimną galaretke dodajemy do brzoskwiń i całość wylewamy na ser. Całość dalej chłodzimy aż do zastygniecia musu owocowego, ok 3h.
Porady
Zamiast brzoskwiń równie dobrze można użyć innych owoców , zmieniajac przy tym smak dodawanej galaretki.
Komentarze