Melon jest wspaniałym letnim owocem. Wykorzystajcie sezon na niego i przygotujcie ten pyszny sernik. Masa wykonana jest w większości z jogurtu co czyni go bardzo lekkim i dietetycznym. Idealny deser na upały! Polecam.
3 godz. 20 min
Składniki:
na spód:
300 g ciastek czekoladowych
100 g masła
na masę serowo-jogurtową:
500 g jogurtu naturalnego
100 g serka typu Philadelphia,
100 ml śmietany kremówki 30%lub 36%
100 g cukru
10g żelatyny (u mnie w płatach-5 sztuk)
½ bardzo dojrzaego melona (rodzaj Cantalupo)
na "galaretkę" melonową:
½ bardzo dojrzaego melona (rodzaj Cantalupo)
50 g cukru
100 ml wody
10g żelatyny (u mnie w płatach -5 sztuk)
Sernik na zimno z melonem (cheesecake al melone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Przygotować spód. Do miksera (rozdrabniacza) wrzucić połamane ciastka i drobno rozkruszyć. Przesypać do miski, zalać roztopionym masłem i dobrze wymieszać.
2.Spód okrogłej tortownicy (z otwieranym brzegiem) o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do foremki wcześniej przygtowan ciastka wymieszane z masłem i przy pomocy łyżki dokładnie docisnąć do dna. Tak przygotowany spód włożyć na ok 30 min. do lodówki.
3.Melona obrać ze skórki, oczyścić z nasion, połowę pokroić w kosteczkę, resztę pokroić na większe kwałki i zmiksować blenderem (bedzie potrzebna do wykonania górnej wartwy sernika) .
4.Przygotować masę serowo-jogurtową.
Przygotować żelatyne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używając żelatyny w płatkach namaczam je w lodowatej wodzie przez ok. 5 min. następnie dobrze odciskam z wody i rozpuszczam w 4 łyżkach podgrzanej kremówki (należy uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia). Wystudzić.
5.Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z połową cukru. . W osobnej misce połączyć mikserem serek Philadelfia z jogurtem i pozostałym cukrem. Lekko mieszając szpatułką do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę, na sam koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i melona pokrojonego w kosteczkę.
6.Wyciągnąć z lodówki foremkę i wylać delikatnie masę serowo-jogurtową, a następnie włożyć na ok. 2 godz. do lodówki.
7.Przygotować "galaretkę" melonową .
Przygotować żelatynę (ja tak jak w poprzednim punkcie namoczyłam moją w zimnej wodzie).
W rondelku zagotować wodę, a następnie wyłączyć gaz i rozpuścić w niej cukier, dodać rozmoczoną żelatynę, zblendowanego melona i dokładnie wymieczać. Wystudzić.
8.Wyciagnąć z lodówki foremkę i upewnić się, że masa serowa zastygła. Wylać na górę "galaretkę"melonową. Włożyć do lodówki do momentu stężenia galaretki (nalepiej na całą noc).
9.Sernik wyciągnąć z lodówki na 15 min.przed podaniem, jeszcze zimny wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.
Buon Appetito!
Komentarze