SERNIK na ZIMNO z MELONEM (CHEESECAKE al MELONE)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Melon jest wspaniałym letnim owocem. Wykorzystajcie sezon na niego i przygotujcie ten pyszny sernik. Masa wykonana jest w większości z jogurtu co czyni go bardzo lekkim i dietetycznym. Idealny deser na upały! Polecam.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • na spód:
    300 g ciastek czekoladowych
    100 g masła

    na masę serowo-jogurtową:
    500 g jogurtu naturalnego
    100 g serka typu Philadelphia,
    100 ml śmietany kremówki 30%lub 36%
    100 g cukru
    10g żelatyny (u mnie w płatach-5 sztuk)
    ½ bardzo dojrzaego melona (rodzaj Cantalupo)

    na "galaretkę" melonową:
    ½ bardzo dojrzaego melona (rodzaj Cantalupo)
    50 g cukru
    100 ml wody
    10g żelatyny (u mnie w płatach -5 sztuk)

    do dekoracji:
    kawałeczki melona
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z melonem (cheesecake al melone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19mlehq 1. .Przygotować spód. Do miksera (rozdrabniacza) wrzucić połamane ciastka i drobno rozkruszyć. Przesypać do miski, zalać roztopionym masłem i dobrze wymieszać.
  • image-07cv0o1 2. Spód okrogłej tortownicy (z otwieranym brzegiem) o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do foremki wcześniej przygtowan ciastka wymieszane z masłem i przy pomocy łyżki dokładnie docisnąć do dna. Tak przygotowany spód włożyć na ok 30 min. do lodówki.
  • image-0lipmv4 3. Melona obrać ze skórki, oczyścić z nasion, połowę pokroić w kosteczkę, resztę pokroić na większe kwałki i zmiksować blenderem (bedzie potrzebna do wykonania górnej wartwy sernika) .
  • 4. Przygotować masę serowo-jogurtową.
    Przygotować żelatyne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używając żelatyny w płatkach namaczam je w lodowatej wodzie przez ok. 5 min. następnie dobrze odciskam z wody i rozpuszczam w 4 łyżkach podgrzanej kremówki (należy uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia). Wystudzić.
  • image-1gp1slu 5. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z połową cukru. . W osobnej misce połączyć mikserem serek Philadelfia z jogurtem i pozostałym cukrem. Lekko mieszając szpatułką do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę, na sam koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i melona pokrojonego w kosteczkę.
  • image-25ylklr 6. Wyciągnąć z lodówki foremkę i wylać delikatnie masę serowo-jogurtową, a następnie włożyć na ok. 2 godz. do lodówki.
  • image-17o5wkm 7. Przygotować "galaretkę" melonową .
    Przygotować żelatynę (ja tak jak w poprzednim punkcie namoczyłam moją w zimnej wodzie).
    W rondelku zagotować wodę, a następnie wyłączyć gaz i rozpuścić w niej cukier, dodać rozmoczoną żelatynę, zblendowanego melona i dokładnie wymieczać. Wystudzić.
  • 8. Wyciagnąć z lodówki foremkę i upewnić się, że masa serowa zastygła. Wylać na górę "galaretkę"melonową. Włożyć do lodówki do momentu stężenia galaretki (nalepiej na całą noc).
  • 9. Sernik wyciągnąć z lodówki na 15 min.przed podaniem, jeszcze zimny wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melon Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować