Sernik na zimno z mascarpone, pomarańczy, z nutką fiołków

4.5 (192 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Jak to mascarpone - bardzo delikatny w smaku, dodatkowo pachnący fiołkami :)

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    3/4 szklanki mąki tortowej,
    1 jajko,
    1/4 kostki masła,
    1 łyżka cukru,
    1 płaska łyżka kakao,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę sernikową:
    250 g serka mascarpone,
    150 ml śmietanki 30%,
    sok z jednej dużej pomarańczy,
    płaska łyżka cukru pudru,
    ok 2 g żelatyny,
    2 łyżki syropu fiołkowego,
    garść świeżych fiołków
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Sernik na zimno z mascarpone, pomarańczy, z nutką fiołków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę,następnie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach ( podczas pieczenia nie wybrzuszy się) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 - 20 minut.
    Przygotować masę sernikową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek mascarpone rozetrzeć w makutrze stopniowo dodając sok z pomarańczy i cukier puder. Następnie za pomocą miksera masę połączyć ze śmietanką kremówką. Miksować do czasu, aż masa stanie się puszysta. Dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Masę wyłożyć na zimne ciasto i polać syropem ( ja za pomocą patyczka zrobiłam delikatne "esy floresy". Udekorować fiołkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Serek Ser biały Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować