Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

0 (0 ocen)

Przed świętami lekki i delikatny sernik na zimno

Składniki:

  • - 250 g serka mascarpone
    - 330 ml śmietanki 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 op. żetaltyny-fix deserowej
    - 150 g herbatników kakaowych
    - 150 g żurawiny suszonej

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Porady

Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy