Sernik na zimno z mango i żelkami

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie delikatnej waniliowej masy serowej i pikantnego mango. Zapraszam i życzę smacznego :)

Składniki:

  • BISZKOPT na tortownicę 20 cm:
    3 jajka
    2x po 4 łyżki cukru kryształu (bez czubka)
    9 łyżek mąki pszennej tortowej (bez czubka)
    5 łyżek wrzącej wody
    MASA SEROWA:
    20 dag gęstego homogenizowanego serka waniliowego
    150 ml kremówki 30%
    1-2 czubate łyżki cukru pudru
    15 g żelatyny
    WIERZCH:
    1 dojrzałe mango
    1 galaretka cytrynowa
    kilkanaście żelków w czerwonym kolorze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z mango i żelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia – brzegi pozostawiłam czyste.
    Mąkę przesiałam, oddzieliłam żółtka od białek.
    Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Żółtka zmiksowałam z czterema łyżkami cukru i wrzątkiem do uzyskania napowietrzonej masy.
    Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodając cztery łyżki cukru.
    Na niskich obrotach wymieszałam ubite białka z masą żółtkową i z przesianą mąką.
    Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię.
    Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Patyczkiem sprawdziłam czy jest już gotowe.
    Lekko przestudziłam, odkroiłam biszkopt od brzegów tortownicy, a po całkowitym ostudzeniu oderwałam papier od spodu. Ułożyłam ciasto na płaskiej paterze.
    Z grubszej folii aluminiowej, składając ją jeszcze potrójnie, zrobiłam dookoła rant i przymocowałam go dużą gumką recepturką (można użyć gotowej opaski z tworzywa).
  • 3. Żelatynę rozpuściłam w 100 ml wody.
    Serek homogenizowany wymieszałam łyżką z cukrem pudrem.
    Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, wymieszałam z serkiem, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam przestudzoną żelatynę.
    Masę śmietanowo-serową wyłożyłam na biszkopt, wyrównałam, wstawiłam do lodówki na około 60 minut.
  • 4. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance wrzącej wody. Mango umyłam, odcięłam połówki z obu stron płaskiej pestki, obrałam ze skórki i pokroiłam w poprzek na plasterki. Plasterki ułożyłam wachlarzowo na stężałej masie. Na owocach poukładałam czerwone żelki w kształcie owoców i serduszek.
    Całość zalałam tężejącą już galaretką cytrynową – powinna być już gęstawa, żeby nie wypłynęła przez ewentualne szczeliny. Torcik odstawiłam do lodówki, aby całkowicie stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować