Sernik na zimno z kawowym wierzchem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jestem wielkim miłośnikiem wszelkich deserów na zimno, uwielbiam też ciasta z dodatkiem kawy. I tak połączyłam to razem i powstało to ciacho :) Polecam jest delikatne, nie za słodkie. Z tą pyszną kawową warstwą, po prostu idealne. Ciasto jest moim autorskim przepisem :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM

    SPÓD:

    200 g herbatników
    100 g masła


    SER:

    0,5 kg dobrze zmielonego twarogu
    330 ml śmietany 30 %
    ok. 0,5 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny
    galaretka cytrynowa

    PIANKA KAWOWA:

    4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    ok. 3-4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    jogurt grecki 400 g
    0,5 szklanki mleka

    ORAZ:

    po 1 opakowaniu Herbatników regionalnych w polewie i bez
    żurawina
    starta czekolada
    zielone wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Galaretki Kawy Herbaty

Sernik na zimno z kawowym wierzchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:

    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

    Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki.

    Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy.

    SER:

    Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ser dokładnie mielimy, miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Ubijamy i wlewamy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy, na końcu dodajemy parę kropli soku z cytryny. Masę serową wylewamy na nasz spód, uważamy żeby nasze ciastka po bokach się nie przewróciły. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.


    PIANKA KAWOWA:

    Kawę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę czekamy aż napęcznieje. Dodajemy kawę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce i pilnujemy bo szybko się ścina.

    Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy kawę i chwilkę ubijamy. Jak zacznie tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie odpinamy tortownicę i usuwamy folię. Każdy środek ciastka wypełniamy żurawiną. Wierzch posypujemy czekoladą i wiórkami. Na środek można dać ciastko. Smacznego :)

Porady

Ciasto możemy wykonać również na biszkoptach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować