Sernik na zimno z jeżynową galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowity serniczek na zimno na chrupiącym spodzie herbatnikowym. Góra to aromatyczna galaretka z jeżyn w syropie. Całość tworzy świetny smak i pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam na deser do kawy lub herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych
    100 g masła
    250 g mascarpone
    220 g jogurtu naturalnego
    2 galaretki przezroczyste
    1,5 szkl gorącej wody
    1 słoik jeżyn w syropie (290 ml)
    1 łyżka żelatyny
    1/2 szkl gorącej wody
    oraz tortownica o śred. 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z jeżynową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Mieszamy dokładnie ciastka z rozpuszczonym masłem i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią. Ugniatamy masę ciasteczkową i wkładamy tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy. Do miski przekładamy mascarpone i jogurt oraz miksujemy razem. Następnie dolewamy tężejące galaretki i miksujemy do połączenia. Przelewamy masę sernikową na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki.
    Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody. Jeżyny w syropie przelewamy do miski i dolewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Mieszamy razem. Gdy galaretka jeżynowa zacznie tężeć, przelewamy ją na sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować