Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską

4.49 (167 ocen)

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańska. Jest puszysty, delikatny i orzeźwiający.

Składniki:


  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    1 szkl cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1,5 szkl wody
    5 łyżeczek żelatyny
    0,5 l kremówki 30%
    Galaretka:
    2 galaretki leśne owoce
    jeżyny
    borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty Galaretki

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15 minut w 170 stopniach.
    Masa serowa:
    Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Na masie serowej rozłożyć jeżyny, borówki i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować