Sernik na zimno z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z 3 jaj.
2.Ugotować galaretki truskawkowe w 1l wody. Wystudzić.
3.Serki homogenizowane przełożyć do miski, dodać cukier wymieszać.
4.Z ugotowanej zimnej galaretki truskawkowej odlać 1/3 szklanki wymieszać w niej 2 płaskie łyżeczki żelatyny.
5.Do miski wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml gorącej wody, wsypać żelatynę fix deserową wymieszać.
6.Rozmieszaną żelatynę fix deserową zmiksować szybko z serkami homogenizowanymi.
7.Do serków wlać powolutku stopniowo nadal miksując rozmieszaną żelatynę w 1/3 szklance galaretki truskawkowej, dokładnie zmiksować.
8.Masę wylać na zimny upieczony biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia.
9.Gdy masa stężeje, jabłka obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na masę, zalać do wysokości jabłek galaretką truskawkową, włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje wlać pozostała galaretkę. Włożyć do lodówki.
Porady
Można użyć swojej ulubionej galaretki.
Zamiast jabłek można użyć innych owoców np. brzoskwinie. Galaretki, należy jednak pamiętać by nie były to ani kiwi świeże, ani ananas gdyż uniemożliwiają one stężenie galaretki.
Komentarze