Sernik na zimno z jabłkami

4.5 (166 ocen)

Szybkie i smaczne ciasto na zimno.

Składniki:

  • Biszkopt z 3 jaj.

    2 galaretki truskawkowe
    6 serków homogenizowanych Danio po 150g
    żelatyna-fix deserowa dr. Oetkera
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Sernik na zimno z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Upiec biszkopt z 3 jaj.
  • ugotowane galaretki 2. Ugotować galaretki truskawkowe w 1l wody. Wystudzić.
  • serki homogenizowane z cukrem 3. Serki homogenizowane przełożyć do miski, dodać cukier wymieszać.
  • żelatynę rozmieszać w 1/3 szkl galaretki 4. Z ugotowanej zimnej galaretki truskawkowej odlać 1/3 szklanki wymieszać w niej 2 płaskie łyżeczki żelatyny.
  • żelatyna fix deserowa 5. Do miski wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml gorącej wody, wsypać żelatynę fix deserową wymieszać.
  • W serkach rozmieszać żelatynę deserową 6. Rozmieszaną żelatynę fix deserową zmiksować szybko z serkami homogenizowanymi.
  • Rozmieszać żelatynę. 7. Do serków wlać powolutku stopniowo nadal miksując rozmieszaną żelatynę w 1/3 szklance galaretki truskawkowej, dokładnie zmiksować.
  • Mase wylac na biszkopt 8. Masę wylać na zimny upieczony biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia.
  • Wyłożyć potarte jabłka i zalac galaretką. 9. Gdy masa stężeje, jabłka obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na masę, zalać do wysokości jabłek galaretką truskawkową, włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje wlać pozostała galaretkę. Włożyć do lodówki.

Porady

Można użyć swojej ulubionej galaretki. Zamiast jabłek można użyć innych owoców np. brzoskwinie. Galaretki, należy jednak pamiętać by nie były to ani kiwi świeże, ani ananas gdyż uniemożliwiają one stężenie galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować