Sernik na zimno z galaretką jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo delikatny sernik

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 3 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego z szumem),
    - 700 g twarogu Delikatny Naturalny (President z Biedronki),
    - 240 g ciasteczek owsianych z orzechami laskowymi ( z Biedronki),
    - 1 galaretka cytrynowa i 1/2 szklanki wrzątku,
    - 4 łyżki żelatyny,
    - 1-2 łyżki masła (stopionego),
    - 3-4 łyżki cukru (do smaku),
    - 1 łyżka cynamonu,
    - odrobina orzechów laskowych (zmielonych).

Sernik na zimno z galaretką jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka blendujemy, z dodatkiem stopionego masła, ew. cynamonu. Mieszamy, a następnie na tortownicę (ok. 24 cm.) na papier do pieczenia wykładamy spód ciasteczkowy, ugniatamy wypukłą stroną łyżki, posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z serkiem, dodajemy drobnoziarnisty cukier (do smaku). Dokładnie mieszamy, wylewamy na spód ciasteczkowy. Chłodzimy w lodówce (do ścięcia serka). Następnie podgrzewamy sok jabłkowy, ew. dosładzamy go i doprawiamy cynamonem. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (nie gotujemy żelatyny!). Następnie studzimy. Przestygnięty sok, najlepiej jeszcze włożyć na ok. 30 min. do lodówki. Tężejącą galaretkę jabłkową wylewamy na serek, ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Porady

Możemy podać posypanymi wiórkami czekolady i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy