Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Przepis podawany na skype od Teściowej.

  • 60 min

Składniki:

  • - 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie),
    - 3/4 kostki margaryny,
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie),
    - 2 czubate łyzki żelatyny,
    - 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
    - 1/2 szklanki mleka,
    - 1 łyżka cukru waniliowgo,
    - truskawki do dekoracji,
    - galaretka np. truskawkowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielic od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać. Podgrzać 1/2 szklanki mleka (nie gotować), lekko ostudzoną żelatynę dodać do mleka, wymieszać, odstawić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać po kolei żółtka, na koniec dodać zmielony twaróg, zmiksować na gładką masę, wlać przestudoną żelatynę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, najlepiej szpatułką, delikatnie mieszając, tylko do połaczenia składników.
    Mase serową przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
    Na wierzch ułożyć umyte, oszypułkowane i pokrojone truskawki.
    Zalać lekko tężejąca galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować