Sernik na zimno z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielic od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać. Podgrzać 1/2 szklanki mleka (nie gotować), lekko ostudzoną żelatynę dodać do mleka, wymieszać, odstawić.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać po kolei żółtka, na koniec dodać zmielony twaróg, zmiksować na gładką masę, wlać przestudoną żelatynę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, najlepiej szpatułką, delikatnie mieszając, tylko do połaczenia składników.
Mase serową przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
Na wierzch ułożyć umyte, oszypułkowane i pokrojone truskawki.
Zalać lekko tężejąca galaretką.
Komentarze