Sernik na zimno z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować, dodać cukier i mikowac do puszystkości masy.Nastepnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką .
Ciasto przełożyć do foremki , wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 20 -22 minuty.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny a nastepnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo twaróg ,zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać i zabieloną żelatynę powoli wlać do reszty masy serowej, zmiksować /
Przekładanie:
Na biszkopt wyłożyć masę serową i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przestudzić i pozostawić do stężenia.
Na stężała masę serową poukładać maliny , zalać tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Komentarze