Sernik ma oryginalny smak ze względu na galaretkę buraczkową i spód czekoladowo-bezowy.
5 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na sernik:
1 kg sera z wiaderka
20 dag serka mascarpone
4 łyżki słodkiej śmietany
2 białe czekolady
kilka biszkoptów
2 galaretki przezroczyste
kilka dużych bez
Galaretka buraczkowa – składniki:
około 2 kg buraczków
2 galaretki cytrynowe
cukier - jeśli potrzeba dosłodzić
Sernik na zimno z galaretką buraczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z buraczków wycisnąć sok (2 szklanki). Przecedzić przez sitko, zagotować i gorącym zalać 2 galaretki. Dobrze wymieszać i wystudzić.
W garnuszku rozkruszyć 2 białe czekolady, wlać 4 łyżki śmietany, podgrzewać do rozpuszczenia. Wystudzić. Pokruszyć na kawałki bezy i wymieszać z wystudzoną czekoladą. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem, wyłożyć masę czekoladowo-bezową, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Ser wymieszać z mascarpone. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić przezroczyste galaretki i wystudzić. Do masy serowej wlewać zimną galaretkę, cały czas miksować. Na zastudzoną białą czekoladę wyłożyć masę serową, wyrównać, ułożyć dowolnie biszkopty i wstawić do lodówki do wystudzenia. Na wystudzoną masę wylać galaretkę buraczkową, wstawić na noc do lodówki. Sernik udekorować według własnego pomysłu.
Sernik ma oryginalny smak ze względu na galaretkę buraczkową i spód bezowo-czekoladowy.
Porady
Sernik można udekorować świeżymi, sezonowymi kwiatami lub według własnego uznania.
Komentarze