Sernik na zimno z galaretką buraczkową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sernik ma oryginalny smak ze względu na galaretkę buraczkową i spód czekoladowo-bezowy.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na sernik:
    1 kg sera z wiaderka
    20 dag serka mascarpone
    4 łyżki słodkiej śmietany
    2 białe czekolady
    kilka biszkoptów
    2 galaretki przezroczyste
    kilka dużych bez


    Galaretka buraczkowa – składniki:
    około 2 kg buraczków
    2 galaretki cytrynowe
    cukier - jeśli potrzeba dosłodzić
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno z galaretką buraczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z buraczków wycisnąć sok (2 szklanki). Przecedzić przez sitko, zagotować i gorącym zalać 2 galaretki. Dobrze wymieszać i wystudzić.
    W garnuszku rozkruszyć 2 białe czekolady, wlać 4 łyżki śmietany, podgrzewać do rozpuszczenia. Wystudzić. Pokruszyć na kawałki bezy i wymieszać z wystudzoną czekoladą. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem, wyłożyć masę czekoladowo-bezową, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Ser wymieszać z mascarpone. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić przezroczyste galaretki i wystudzić. Do masy serowej wlewać zimną galaretkę, cały czas miksować. Na zastudzoną białą czekoladę wyłożyć masę serową, wyrównać, ułożyć dowolnie biszkopty i wstawić do lodówki do wystudzenia. Na wystudzoną masę wylać galaretkę buraczkową, wstawić na noc do lodówki. Sernik udekorować według własnego pomysłu.
    Sernik ma oryginalny smak ze względu na galaretkę buraczkową i spód bezowo-czekoladowy.

Porady

Sernik można udekorować świeżymi, sezonowymi kwiatami lub według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować