Delikatny sernik na zimno z 3 składników oraz czarnych jagód zatopionych w galaretce. Super smak i wyrazisty kolor ciasta. Czas wykonania – 60 minut, ilość porcji – 20.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica o śr. 24 cm
Składniki:
2 galaretki o smaku owoców leśnych
1 szklanka czarnych jagód - u mnie mrożone
½ kg twarogu na sernik z wiaderka
2 czubate łyżki żelatyny
½ szklanki mleka 2%
250 g serka mascarpone
1 opakowanie śmietanki 30%(330 ml)
180 g okrągłych biszkoptów
½ szklanki cukru pudru
Folia spożywcza
Sernik na zimno z czarnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żelatynę namoczyć w chłodnym mleku, odstawić do spęcznienia. Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się, potem schłodzić.Twaróg sernikowy wymieszać z serkiem mascarpone dokładnie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do serków dodawać porcjami ubitą śmietankę, delikatnie mieszać. Na koniec dodać schłodzoną żelatynę, wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, potem biszkoptami. Wylać masę serową, wyrównać, schłodzić. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wsypać jagody, dokładnie wymieszać, odstawić do schłodzenia. Potem wylać na schłodzony sernik,wyrównać, ponownie schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, schłodzić, wylać na schłodzony sernik, ponownie schłodzić. Gdy zostanie biszkoptów udekorować boki sernika .
Porady
1.do ciasta można dodać świeże owoce, ja dodałam mrożone.
Komentarze