Sernik na zimno z ciepłymi lodami

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Rarytasik wśród serników na zimno. Zaskoczycie nim mile domowników i gości, a już na pewno dzieci! Pomysł podpatrzony niedawno w internecie i nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 16 – 18 jasnych herbatników,
    12 ciepłych lodów,
    800 g serka z wiaderka,
    200 ml śmietany kremówki,
    130 g cukru pudru,
    1 galaretka cytrynowa,
    3 łyżki żelatyny,
    2 galaretki w dowolnym kolorze – u mnie rubinowe,
    Do dekoracji - ziarna granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód foremki (24x24) wyłożyć herbatnikami.
    Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 500ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Serek ubić z cukrem pudrem na jednolitą, gładką masę.
    W osobnym naczyniu ubić kremówkę.
  • 3. Do ubitej kremówki dodawać partiami, na przemian – serek i wystudzoną galaretkę. Miksować na wolnych obrotach do czasu aż składniki dokładnie się połączą.
  • 4. ¾ masy wylać na herbatniki i delikatnie wcisnąć w nią ciepłe lody. Pozostałą część wylać na wierzch ciepłych lodów. Ciasto wstawić do lodówki do czasu aż całkowicie stężeje.
  • 5. W tym czasie rozpuścić dwie galaretki w 700 ml wody i odstawić do całkowitego wystudzenia, ale pilnować aby nie stężała.
  • 6. Wystudzoną galaretkę wylewamy na zastygnięte ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie 7).

Porady

Ciasto radzę pozostawić nawet na dziesięć godzin. W przepisie, z którego korzystałam zamiast serka z wiaderka podane były serki homogenizowane ( ta sama waga)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować