Warstwowy placek z bakaliami

  • wyświetlono: 2880 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bardzo zdrowy, bez jajek i masła. Spód zrobiony jest z samych bakalii, do masy mleczno-serowej dodałam sporą ilość chia, wierzch tworzy warstwa malinowa. Spora dawka zdrowej żywności a do tego pysznej, bardzo polecam :)

Bez nazwy-2
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 100min

Składniki

bakaliowy spód:
100 g całych migdałów w łupinkach
50 g śliwek kalifornijskich
50 g rodzynek
3 łyżki jagód goji

masa serowa z chia:
250 ml mleka
200 g mielonego sera białego
5 łyżek chia
30 g cukru pudru
1/3 szklanki zimnej wody
4 płaskie łyżeczki żelatyny

malinowy wierzch:
250 g malin (mogą być mrożone)
2 czubate łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Warstwowy placek z bakaliami

  • 1. bakaliowy spód:
    Migdały wsypać do rondelka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-4 minuty. Wodę odlać, od razu obrać migdały z łupinek. Zmiksować blenderem.
    Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odstawić na ok. 3 minuty, odcedzić. Dodać do migdałów wraz ze śliwkami i rodzynkami, zmiksować blenderem. Powstałą masę równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 18 cm, ugnieść.
  • 2. masa mleczno-serowa:
    Do miski wlać mleko, wsypać chia, wymieszać, odstawić na ok. 20-30 minut do napęcznienia.
    Do metalowego garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Garnuszek postawić na małym palniku, lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji i jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać biały ser, krótko zmiksować. Wlać do namoczonego w mleku chia, jeszcze raz krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaraz wylać na przygotowany bakaliowy spód, wyrównać.
  • 3. malinowy wierzch:
    Maliny wyłożyć do rondelka, rozgnieść, Zasypać cukrem, podgrzewać do całkowitego rozpadnięcia się malin i rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
    Do metalowego garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Garnuszek postawić na małym palniku, lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji i jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki ostudzonych malin, wymieszać. Wlać do pozostałych malin, wymieszać łyżką. Lekko gęstniejącą masę malinową wylać na masę serową z chia, wyrównać, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
KH_03-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiŚliwkisernikrodzynkibakalieMalinyciasto z owocamiciasto bez pieczeniasernik na zimnofitzdrowa żywnośćciasto z malinamijagody gojisernik z malinamisernik bez pieczeniachiabez piekarnikabakaliowe ciastosernik z chiaprzepisy_fitciasto z chiabakaliowy spód

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami...

Keks królewski.

Dodane przez: BABECZKA 35

Keks królewski z bakaliami.

Pyszny keks z dużą ilością bakalii.Możemy...

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami

Dodane przez: agatab

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami...

Makowiec z bakaliami

Dodane przez: anemon

Makowiec z bakaliami

Makowiec bez mąki i bez proszku...

keks

Dodane przez: Arletka990

Keks z bakaliami

Pyszny keks z bakaliami

Przekładany deser z malinami

Dodane przez: mariolka

Warstwowy deser z malinami

Jeden z moich ulubionych

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE