Warstwowy placek z bakaliami

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Bardzo zdrowy, bez jajek i masła. Spód zrobiony jest z samych bakalii, do masy mleczno-serowej dodałam sporą ilość chia, wierzch tworzy warstwa malinowa. Spora dawka zdrowej żywności a do tego pysznej, bardzo polecam :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • bakaliowy spód:
    100 g całych migdałów w łupinkach
    50 g śliwek kalifornijskich
    50 g rodzynek
    3 łyżki jagód goji

    masa serowa z chia:
    250 ml mleka
    200 g mielonego sera białego
    5 łyżek chia
    30 g cukru pudru
    1/3 szklanki zimnej wody
    4 płaskie łyżeczki żelatyny

    malinowy wierzch:
    250 g malin (mogą być mrożone)
    2 czubate łyżki cukru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Warstwowy placek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bakaliowy spód:
    Migdały wsypać do rondelka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-4 minuty. Wodę odlać, od razu obrać migdały z łupinek. Zmiksować blenderem.
    Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odstawić na ok. 3 minuty, odcedzić. Dodać do migdałów wraz ze śliwkami i rodzynkami, zmiksować blenderem. Powstałą masę równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 18 cm, ugnieść.
  • 2. masa mleczno-serowa:
    Do miski wlać mleko, wsypać chia, wymieszać, odstawić na ok. 20-30 minut do napęcznienia.
    Do metalowego garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Garnuszek postawić na małym palniku, lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji i jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać biały ser, krótko zmiksować. Wlać do namoczonego w mleku chia, jeszcze raz krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaraz wylać na przygotowany bakaliowy spód, wyrównać.
  • 3. malinowy wierzch:
    Maliny wyłożyć do rondelka, rozgnieść, Zasypać cukrem, podgrzewać do całkowitego rozpadnięcia się malin i rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
    Do metalowego garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Garnuszek postawić na małym palniku, lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji i jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki ostudzonych malin, wymieszać. Wlać do pozostałych malin, wymieszać łyżką. Lekko gęstniejącą masę malinową wylać na masę serową z chia, wyrównać, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować