Sernik na zimno, który zaskoczył mnie swoim smakiem. Uwielbiam chałwę, ale w tym serniczku smakowała zupełnie inaczej :) polecam wypróbować!
Składniki:
Spód:
150 g różnych markiz
30 g masła
Masa serowa:
200 ml śmietanki 30%
4 łyżeczki żelatyny
200 g chałwy waniliowej
3 łyżki cukru
50 ml likieru z białej czekolady
500 g twarogu mielonego
Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Markizy wrzucić do rozdrabniacza (kremu nie usuwać), zmiksować na okruchy. Masło rozpuścić, dodać do ciastek, wymieszać. Wsypać na dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić do lodówki.
Do rondelka wlać śmietankę, gdy się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Wrzucić pokruszoną chałwę. Zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Wystudzić.
Do śmietanki wlać likier i wymieszać. Ser wrzucić do miski, wlewać powoli śmietankę, cały czas miksując. Dosłodzić do smaku (u mnie były to 3 łyżki cukru, można więcej jeśli ktoś lubi). Odstawić aby masa zaczęła lekko tężeć. Zmiksować ponownie aby była puszysta.
Przelać masę na schłodzony spód. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać pokruszonym ciasteczkiem
Komentarze