Sernik na zimno z budyniem

4.51 (190 ocen)

  • 60 min

Miękkie i lekko wilgotne, a więc dokładnie takie jak lubię :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszek do pieczenia

    masa serowa
    1/2 kg sera białego
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła
    4 łyżki żelatyny
    3 łyżki śmietany

    masa budyniowa
    1 budyń na 3/4 l mleka
    600 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik na zimno z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 min. Gdy ostygnie przekroić na dwa placki.

    Ser zemleć 2 razy. Masło utrzeć, dodając cukier i żółtka. Ser rozmieszać ze śmietaną (powinno mieć konsystencje serka homogenizowanego) i dodać do masy, ciągle ucierając. Żelatynę rozpuścić na mleku, a kiedy zacznie tężeć wlać do masy. Całosć wylać na biszkopt, odkładając część na posmarowanie wierzchu(można zrobić to od razu) i wstawić do lodówki do stężenia.

    Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ujmując 150 ml mleka. Chwilę ostudzić i wyłożyć na ser.

    Przełożenie:
    biszkopt-ser-budyń-biszkopt posmarowany odłożonym serem-kakao

Porady

ciasto należy przekładać w blaszce, ponieważ ciepły budyń może lekko roztopić masę serową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować