Sernik na zimno z bananami i jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto niskim kosztem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200g jagód, 2 banany, 600ml schłodzonego mleka, opakowanie sernika na zimno, 1 galaretka brzoskwiniowa, 1 galaretka o smaku owoców leśnych, paczka okrągłych biszkoptów

Sernik na zimno z bananami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę opakowania sernika na zimno wsypujemy do wysokiego naczynia i dodajemy połowę mleka. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera kuchennego przez 5 minut do uzyskania gęstej masy. Przekładamy do tortownicy uprzednio wyłożonej biszkoptami namoczonymi w mleku i rozsmarowujemy na gładko.Na wierzch układamy pokrojone banany. Wkładamy do lodówki by masa zastygła. Następnie w 350ml gorącej przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową. Odstawiamy do ostygnięcia i częściowego stężenia.
  • 2. Lekko stężałą uprzednio przygotowaną galaretkę wlewamy na masę sernikową, wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie, przygotowujemy drugą połowę sernika wraz z mlekiem. Smarujemy nią galaretkę. Wkładamy do lodówki.
  • 3. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 350ml gorącej przegotowanej wody i wlewamy na masę sernikową. Na wierzch układamy jagody i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Porady

Masę sernikową przygotowujemy bezpośrednio przed nałożeniem na stężałą galaretkę, ponieważ szybko zastyga.

Komentarze

Podobne przepisy