Sernik na zimno z bananami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę opakowania sernika na zimno wsypujemy do wysokiego naczynia i dodajemy połowę mleka. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera kuchennego przez 5 minut do uzyskania gęstej masy. Przekładamy do tortownicy uprzednio wyłożonej biszkoptami namoczonymi w mleku i rozsmarowujemy na gładko.Na wierzch układamy pokrojone banany. Wkładamy do lodówki by masa zastygła. Następnie w 350ml gorącej przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową. Odstawiamy do ostygnięcia i częściowego stężenia.
2.Lekko stężałą uprzednio przygotowaną galaretkę wlewamy na masę sernikową, wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie, przygotowujemy drugą połowę sernika wraz z mlekiem. Smarujemy nią galaretkę. Wkładamy do lodówki.
3.Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 350ml gorącej przegotowanej wody i wlewamy na masę sernikową. Na wierzch układamy jagody i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Porady
Masę sernikową przygotowujemy bezpośrednio przed nałożeniem na stężałą galaretkę, ponieważ szybko zastyga.
Komentarze