Sernik na zimno z bakaliami

3 (1 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Ten przepis jest u nas w rodzinie od pokoleń.Chciałam się nim z państwem podzielić.Jest wyśmienity moja cała rodzina go uwielbia.Z powodzeniem może być wykonany w okrągłej tortownicy jako okazały i wyśmienity tort.Mam nadzieję,że wszystkich zachwyci.Pozdrawiam serdecznie.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 75 dkg sera białego półtłustego
    35 dkg masła lub margaryny Palmy z Murzynkiem
    1 szklanka cukru pudru,2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    1 duża paczka biszkoptów
    1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
    1 galaretka wiśniowa(dowolnie czerwona)
    10dkg rodzynek
    galaretka deserowa w kostkach po 2 sztuki z każdego koloru
    1 czekolada deserowa "Jedyna z Wedla"
    1 duża żółta pomarańcza
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować blachę o wymiarach ;
    szer.22 cm
    długość 35 cm
    wys. 4 cm
    Blachę wyłożyć papierem pergaminowym.Biszkopty ułożyć w dwóch rzędach(ok.30 sztuk).Przygotować bakalie.Rodzynki sparzyć wrzątkiem,galaretkę deserową pokroić w drobną kostkę,pół czekolady również pokroić w kostkę,pomarańczę wymyć i starannie obrać,pokroić w większą kostkę.Wszystko przełożyć do osobnych miseczek.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklance wody.

    W makutrze utrzeć masło z 1 szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym,dodając stopniowo po jednym żółtku na przemian z białym serem.Żeby ser był bardziej puszysty warto go przemielić przez maszynkę.Do masy serowej stopniowo dodawać ostudzona galaretkę cytrynową,sparzone zimne rodzynki,galaretki,czekoladę oraz pomarańcz.Całość lekko przemieszać.Na biszkopty w blasze wyłożyć masę serową,rozprowadzić ją równomiernie do brzegów formy.

    4 białka ze szczyptą soli ubić z 2 łyżkami cukru pudru.Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklance wody,ostudzoną dodawać stopniowo do ubitych białek.Sztywną pianę wyłożyć na masę serową,rozprowadzić.Na wierzch piany zetrzeć pozostałe pół czekolady,najlepiej na tarce o dużych oczkach.Sernik włożyć do lodówki na całą noc.
    Życzę wszystkim smacznego!

Porady

Również ten sernik można wykonać w tortownicy i będzie wyśmienity tort.Serdecznie polecam jest pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować