Sernik na zimno z bakaliami

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

zawsze pyszny i lubiany

  • 30 min

Składniki:

  • ser twarogowy mielony 0.5 kilograma
    galaretki cytrynowe 2 opakowania
    Żelatyna 1 łyżka
    śmietanka kremówka 30% 150 mililitrów
    cukier puder 3/4 szklanki
    białka z jajek (na pianę) 3 sztuki

    herbatniki paczka 1 opakowanie
    bakalie - mieszanka studencka 1 szklanka
    żurawina suszona całe owoce 0.25 szklanki

    orzechy mielone 3/4 szklanki
    masło 1/4 kostki
    cukier 1/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielimy orzechy, możemy też kupić gotowe mielone.

    Rozpuszczamy galaretki cytrynowe, jedną w pół szklanki wrzątku z żelatyną (do masy serowej), a drugą w 300 ml wrzątku (na wierzch sernika).

    Przygotowujemy spód orzechowy - wyrabiamy dokładnie mielone orzechy z masłem i cukrem.

    Gotowy spód wykładamy w tortownicy ok. 20 cm.
  • 2. Na orzechowy spód układamy herbatniki. Uwaga: możemy najpierw dać herbatniki, a potem orzechowy spód.

    Przyklepujemy.
  • 3. Ubijamy oddzielnie pianę z białek oraz śmietanę.

    Ser ucieramy z cukrem pudrem.

    Ser delikatnie łączymy z galaretką (pół szklanki) z żelatyną oraz ubitą śmietaną i pianą z białek. Dodajemy żurawinę.
  • 4. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową. Posypujemy ją bakaliami - mieszanką studencką.

    Na bakalie wylewamy gęstniejącą galaretkę. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować