Smaki tych dwóch owoców bardzo dobrze się łączą dajac wspaniały efekt smakowy jak i wizualny, podobnie jak w piosence "...bo do tanga trzeba dwojga..."
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1 szklanka śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka żółta ( u mnie o smaku mango)
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki musu z truskawek
1/2 szklanki musu z owocu mango
2 szklanki przegotowanej wody
Mus truskawkowy:
ok. 60 dag świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
Sernik na zimno "truskawkowe mango-tango" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spodzie tortownicy poukładać biszkopty.
2.Galaretkę truskawkową wraz z 1 łyżką żelatyny rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody. Podobnie zrobić z galaretką żółtą. Obie galaretki odstawić do lekkiego stężenia.
3.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, następnie po łyżce dodawać ser i wymieszać.
4.Ser podzielić na pół, Do jednej połowy dodać mus z truskawek i galaretkę truskawkową a do drugiej połowy mus z mango i galaretkę żółtą.
5.Na środku tortownicy dodawać na przemian masę truskawkową i mango.Postępujemy podobnie jak w przypadku ciasto "zebra", każdą masę nakładamy jedna na drugą aż do skończenia składnikow.Tortownicę wstawić do lodówki
6.Mus truskawkowy:
Truskawki zblendowac, przełożyć do garnka i zagotować. Wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu wyłożyć na ser.Wstawić ponownie do lodówki. Udekorować owocem mango.
Komentarze