Sernik na zimno - szybki i mocno truskawkowy

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Zawsze przed egzaminem znajduję tysiąc rzeczy do zrobienia "w pierwszej kolejności" odkładając naukę na później i któregoś dnia po pracy wpadłam w sklepie na pomysł, żeby zrobić Mężowi słodką niespodziankę. A że akurat jest sezon na truskawki w mojej głowie powstał ten oto przepis - efekt znakomity!

  • 40 min

Składniki:

  • okrągłe biszkopty
    2 opak. serka mascarpone (po 250 gram)
    4 galaretki (ja użyłam 1 cytrynowej i 3 truskawkowych)
    truskawki (najlepiej świeże)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno - szybki i mocno truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek rozpuszczamy osobno wszystkie galaretki we wrzątku: dwie w 3/4 szkl. wody (truskawkową i cytrynową), dwie pozostałe - po 1 szkl. wody. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. W międzyczasie wykładamy biszkoptami dno tortownicy o średnicy 26 cm.
  • 3. Jedno opakowanie serka mascarpone miksujemy z rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody cytrynową galaretką powoli ją wlewając. Tak przygotowaną masę ostrożnie wylewamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki na kilka chwil.
  • 4. Gdy lekko stężeje układamy na niej pokrojone w plastry truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 1 szl. wody. Ponownie wstawiamy do lodówki, żeby całość stężała.
  • 5. W tym czasie miksujemy drugą porcję serka mascarpone z galaretką truskawkową rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody). Gotową masę ostrożnie rozprowadzamy na warstwie z galaretki. Odstawiamy do lodówki.
  • 6. Na koniec układamy jeszcze jedną warstwę plastrów truskawek i zalewamy je pozostałą galaretką truskawkową (rozpuszczoną w 1 szkl. wody).
  • 7. Gotowy deser wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy schłodzony.

Porady

Serek mascarpone najlepiej wyjąć z lodówki przed przygotowaniem masy, żeby masa się nie zważyła w połączeniu z lekko ciepłą galaretką. Na spód można też upiec biszkopt, ale wtedy czas przygotowania się wydłuża. Jeśli ktoś nie ma wprawy w robieniu takich serników warto 2 galaretki truskawkowe rozpuścić kilka minut później niż pierwsze dwie (jedną w 3/4 i jedną w 1 szklance wody), aby nie stężały za bardzo przed przygotowaniem drugiej porcji masy i zalania wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować