Sernik na zimno Straciatella

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto bez pieczenia, szybkie do zrobienia. Masa rozpływa się w ustach a kawałki czekolady w serku straciatella idealnie współgrają ze smakiem brzoskwiń.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Serek homogenizowany straciatella x2 z Lidla (1 ma pojemność ok 400g)
    2 czubate łyżki żelatyny
    Brzoskwinie w puszce
    Biszkopty
    Galaretka poziomkowa x2
    3/4 szklanki mleka
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść we wrzącej wodzie 2 galaretki i dobrze je wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia, a gdy wystygną wstaw je do lodówki i co jakiś czas je przemieszaj i sprawdzaj żeby za bardzo nie zgęstniały. W tym czasie pokrój brzoskwinie na plasterki grubości ok 1cm a biszkopty poukładaj w tortownicy o średnicy 24cm. Pod biszkopty można dać folię aluminiową bądź papier do pieczenia. W małym garnku zagotuj 3/4 szklanki mleka, po czym po odstawieniu ugotowanego mleka z gazu dodaj 2 czubate łyżki żelatyny i dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozmiksuj przez 1-2 minuty serki straciatella aby dostało się do nich powietrze. Po ostygnięciu mleka wymieszanego z żelatyną wmieszaj to mikserem do serków i dodaj 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Jeśli wolisz bardzo słodkie desery możesz dać więcej cukru. Wylej część masy na biszkopty, ułóż na niej pokrojone wcześniej brzoskwinie i wylej na nie drugą część masy. Na wierzch połóż biszkopty. Wstaw wszystko do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na biszkopty i wstaw ciasto do lodówki. Za ok 3h ciasto będzie gotowe do zjedzenia :) SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować