Sernik na zimno od kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody. Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki by stężała. Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą by za szybko nie stężała.
Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę.
Ja na wierzch zrobiłam galaretkę malinowo-truskawkową bo taką akurat miałam
2.Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką Kasię , Wszystko wymieszaj mikserem.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C około 20 minut.
3.Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw by napęczniała. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką Kasię . Wymieszaj. . Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej.
4.Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy.
5.Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarze