Taki fit serniczek na zimno spokojnie mogą jeść osoby na diecie. Ma mało kalorii, jest lekki, mało słodki, orzeźwiający. Masa serowa wzbogacona jest skórką z limonki, która świetnie współgra z borówkami. Pysznie i lekko, polecam!
Dla 10 osób
Składniki:
• SPÓD KOKOSOWY
• 2 jajka,
• 1 szklanka wiórek kokosowych,
• 1 łyżka ksylitolu,
• 1 łyżka mąki owsianej,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli,
• MASA SEROWA:
• 300g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
• 200g gęstego jogurtu naturalnego,
• 3 łyżki ksylitolu,
• Skórka starta z 1 limonki,
• Kilka kropel aromatu waniliowego,
• 10g żelatyny + 50g wody,
• 100g borówek,
• GALARETKA:
• 6g żelatyny,
• 150ml soku jabłkowego,
• 200g borówek,
Sernik na zimno na kokosowym spodzie z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD KOKOSOWY: Dno tortownicy (o średnicy 21-22cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie zapinamy obręcz. Papier powinien wystawać za obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i mąką owsianą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ksylitol i jeszcze chwilkę razem ubijamy. Ubite białka delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu spód kokosowy studzimy.
MASA SEROWA: Jogurt naturalny łączymy z ksylitolem i mieszamy łyżką. Odstawiamy na kilka minut, aby ksylitol się rozpuścił. Następnie jogurt miksujemy z serem twarogowym. Dodajemy skórkę startą z limonki i aromat waniliowy, mieszamy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilku minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy ciurkiem do masy serowej i miksujemy do połączenia. Rozpuszczona żelatyna powinna być letnia, lekko ciepła, nie może być gorąca. Dodajemy borówki i mieszamy. Masę serową wykładamy na spód kokosowy. Wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy serowej.
GALARETKA: Odważamy 6g żelatyny i zalewamy 50ml soku jabłkowego. Ostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Dodajemy resztę soku i mieszamy. Na stężałej masie serowej układamy borówki. Zalewamy je tężejącą galaretką z soku jabłkowego. Tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego
Komentarze