Sernik na zimno "Kolorowy królewicz"

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wiecie co dziś w głowie powstał mi pomysł na kolorowy sernik na zimno, sama go wymyśliłam i nazwa również powstała z mojej głowy. Jak pomyślałam tak od razu go wykonałam robiłam na szybko a i tak wyszedł piękny bardzo mi się podoba choć nie lubię się przechwalać ale bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem. Nie jest tu nic skomplikowanego jedynie rozpuszczenie galaretek i oczekiwanie aż zastygną zwłaszcza te do twarogu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów każde 150 g,

    5 sztuk kolorowych dowolnych galaretek,

    1 kg twarogu owocowego w wiaderku dowolnego.



    dodatkowo :

    2 banany lub inne owoce.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno "kolorowy królewicz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Przygotować galaretki. Trzy kolory jakie kto chce każdy z nich rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ), ostudzić i wstawić do lodówki wtedy szybciej stężeją ( muszą być zimne aby wstawić do lodówki ). Jedną zależy od smaku twarogu rozpuścić w szklance przegotowanej wody i ostatnią czyli na wierzch kolor również dowolny rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody ( ja proponuję na wierzch wziąć 2 galaretki i rozpuścić je w 3 szklankach wody ponieważ jedna trochę mało ale to w niczym nie przeszkadza ).
  • sernik 2. Gdy galaretki stygną przygotować biszkopty. Wyłożyć dno blaszki lub wysokiego naczynia z arcoroc biszkoptami oraz boki wychodzi tak około 1,5 opakowania na dno.
  • sernik 3. Jak już mamy wyłożone biszkopty w blaszce lub naczyniu żaroodpornym przygotować twaróg u mnie akurat jest brzoskwiniowy. Przełożyć całość do wysokiej miski. Do wyłożonego twarogu wlać galaretkę według koloru i smaku serka ja wlałam pomarańczową rozpuszczoną w szklance wody oczywiście zimną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się serka z galaretką.
  • sernik 4. Dowolne kolory które były rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wstawione zimne do lodówki aby szybciej stężały, wyjąć i pokroić w dowolną kostkę. Pokrojoną galaretkę przełożyć do masy z twarogu i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się masy twarogowej z galaretkami.
  • sernik 5. Przygotowaną masę twarogową z galaretkami w kostkę wylać na wcześniej wyłożone w naczyniu biszkopty. Nakryć resztą pozostałych biszkoptów.
  • sernik 6. Na wyłożoną warstwę biszkoptów wyłożyć pokrojone w kółka banany lub dowolne owoce na jakie kto ma ochotę. Całość zalać rozpuszczoną w 1,5 szklanki zimną galaretką ( lub jeśli ktoś chce na górze więcej galaretki to rozpuścić tak jak pisałam dwie galaretki w trzech szklankach wody ). Ja robiłam na szybko puki miałam pomysł i w niczym nie przeszkadza że jest mniej na górze galaretki.
  • sernik 7. Na wyłożoną warstwę biszkoptów wyłożyć pokrojone w kółka banany lub dowolne owoce na jakie kto ma ochotę. Całość zalać rozpuszczoną w 1,5 szklanki zimną galaretką (lub jeśli ktoś chce na górze więcej galaretki to rozpuścić tak jak pisałam dwie galaretki w trzech szklankach wody). Ja robiłam na szybko puki miałam pomysł i w niczym nie przeszkadza że jest mniej na górze galaretki. Po zrobieniu sernika wstawić go na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować