Sernik na zimno kakaowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty ułożyć w tortownicy, w której spód jest pokryty folią aluminiową. Czekoladę zetrzeć na tarce, podzielić na pół, jedną część odłożyć do dekoracji. Galaretki cytrynowe i żelatynę rozpuścić w 1 szkl wrzątku, lekko schłodzić. Jeszcze ciepłe utrzeć ze serem. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dać kakao, zmiksować, a do drugiej startą czekoladę i wymieszać łyżką. Gdy masy zaczną lekko tężeć naprzemiennie wylewać na biszkopty. Włożyć do lodówki na ok. 60minut. Agrestową galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, na koniec wlewać zimną galaretkę. Wyłożyć na sernik, wierzch posypać pozostałą czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Porady
Do masy śmietanowej można dołożyć kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wrzątku. Oczywiście wystudzoną.
Komentarze