Sernik na zimno kakaowo - czekoladowy

5 (144 ocen)

  • 30 min

Był pyszny, był.... Już go z nami nie ma:)

  • 30 min

Składniki:


  • Tortownica 26cm
    Składniki:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    80g gorzkiej czekolady
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka agrestowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka kakao
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    Okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy

Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno kakaowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ułożyć w tortownicy, w której spód jest pokryty folią aluminiową. Czekoladę zetrzeć na tarce, podzielić na pół, jedną część odłożyć do dekoracji. Galaretki cytrynowe i żelatynę rozpuścić w 1 szkl wrzątku, lekko schłodzić. Jeszcze ciepłe utrzeć ze serem. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dać kakao, zmiksować, a do drugiej startą czekoladę i wymieszać łyżką. Gdy masy zaczną lekko tężeć naprzemiennie wylewać na biszkopty. Włożyć do lodówki na ok. 60minut. Agrestową galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, na koniec wlewać zimną galaretkę. Wyłożyć na sernik, wierzch posypać pozostałą czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.

Porady

Do masy śmietanowej można dołożyć kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wrzątku. Oczywiście wystudzoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować