SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY

  • wyświetlono: 80 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Warstwowy sernik o smaku jagodowo-jeżynowym. Sernik udekorowany galaretkami z musem jeżynowym. Sernik wyszedł winny i pyszny.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

SPÓD:
-150 g. biszkopcików
-150 g. czekolady z bakaliami
-50 g. masła

DEKORACJA:
-200 ml. musu jeżynowego,przetartego
-1 galaretka jagodowa


1.MASA SEROWO -JAGODOWA:
-330 g. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 ml. musu jagodowego (przetartego)
-15 g. cukru pudru
-12 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody

2.MASA SEROWO- WANILIOWA:
-330 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-20 g. cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-12 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody

3.MASA SEROWO-JEŻYNOWA:
-330 g. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 ml. musu jeżynowego (przetartego)
-20 g. cukru pudru(w zależności jak kwaśne owoce)
-12 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY

  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY1. spód-Biszkopciki rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem i frużeliną jagodową. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY3. masa 2-Postąpić jak z 1 masą lecz bez frużelina a z ekstraktem. Wlać do tortownicy, wyrównać i schłodzić z pół godz.w lodówce.
  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY4. masa 3-Zrobić jak 1 masę i wylać do tortownicy.Schłodzić parę godzin do zastygnięcia.
  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY5. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.
  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY6. dekoracja-Jeżyny rozgotować z paroma łyżkami wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez gęste sito. Jak komuś pestki nie przeszkadzają to nie musi. Zagotować 1 szklankę wody i rozpuścić galaretkę i ostudzić.Dodać mus, wymieszać i ponalewać do małych kubeczków. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
  • SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO-JEŻYNOWY7. Zastygłe dekoracje, łyżeczką wyjąć z pojemniczków i udekorować sernik. Dodatkowo udekorować miętą i świeżymi jeżynami.
    Sernik przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik na zimnoSERNIK JAGODOWO-JEŻYNOWY
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: Joanna Kryla

Truskawkowy sernik na zimno

Delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy,...

SERNIK KAWOWY NA ZIMNO

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK KAWOWY NA ZIMNO

Sernik na zimno na biszkopcie....

sernik

Dodane przez: izaa_a

najłatwiejszy sernik na zimno

najprostszy do zrobienia sernik...

Ciasteczkowy sernik na zimno

Dodane przez: czarrna

Ciasteczkowy sernik na zimno

Idealny deser na letni dzień :)

Fit sernik na zimno

Dodane przez: blondyna01m

Sernik na zimno fit

Pyszny sernik na zimno fit.

Truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowy sernik na zimno

Pyszny, kremowy i mocno truskawkowy...