Robię sernik na zimno starą metodą czyli z dodatkiem kogla mogla i miękkiego masła, dodanie ubitej piany powoduje że jest napuszony jak ptasie mleczko, po prostu rozpływa się w ustach :)
50 min
Dla 8 osób
Składniki:
4 jajka sparzone
200 g cukru
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g
100 g miękkiego masła
paczka biszkopcików na spód
paczka delicji na wierzch
2 galaretki kryształowe o smaku winogron + 2 łyżki zwykłej żelatyny
400 g truskawek
150 g borówek
1 banan
kilka połówek brzoskwiń w puszce
Sernik na zimno delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek oddzielić od żółtek, dodać do nich cukier i utrzeć mikserem na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać bardzo miękkie masło.
Przygotować 2 naczynia do rozpuszczenia galaretki, w pierwszym rozpuścić 1 galaretkę z dwiema łyżkami dodatkowej żelatyny w ilości 350 ml gorącej wody, w drugim klasycznie 1 galaretka na 450 ml , obie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
Pierwszą galaretkę schłodzić w zimnej wodzie pilnując aby za zimna się nie zsiadła.
Do masy jajecznej dodawać porcjami serki jednocześnie miksując, później wmieszać już odręcznie i delikatnie pianę z białek, dodać pokrojone brzoskwinie i banan, można też nadmiar innych owoców.
Całość lekko schłodzić, następnie wlewać porcjami tężejącą galaretkę, mieszając łyżką, wstawić do lodówki na czas przygotowania owoców i wyłożenia dna tortownicy.
Jak wszystko będzie gotowe przełożyć całą masę na biszkopty, na wierzch wyłożyć delicje i pozostałe owoce, całość zalać drugą galaretką również lekko tężejącą, wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze