Sernik na zimno delicja

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Robię sernik na zimno starą metodą czyli z dodatkiem kogla mogla i miękkiego masła, dodanie ubitej piany powoduje że jest napuszony jak ptasie mleczko, po prostu rozpływa się w ustach :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 4 jajka sparzone
    200 g cukru
    2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g
    100 g miękkiego masła
    paczka biszkopcików na spód
    paczka delicji na wierzch
    2 galaretki kryształowe o smaku winogron + 2 łyżki zwykłej żelatyny
    400 g truskawek
    150 g borówek
    1 banan
    kilka połówek brzoskwiń w puszce
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sernik na zimno delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielić od żółtek, dodać do nich cukier i utrzeć mikserem na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać bardzo miękkie masło.
    Przygotować 2 naczynia do rozpuszczenia galaretki, w pierwszym rozpuścić 1 galaretkę z dwiema łyżkami dodatkowej żelatyny w ilości 350 ml gorącej wody, w drugim klasycznie 1 galaretka na 450 ml , obie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
    Pierwszą galaretkę schłodzić w zimnej wodzie pilnując aby za zimna się nie zsiadła.
    Do masy jajecznej dodawać porcjami serki jednocześnie miksując, później wmieszać już odręcznie i delikatnie pianę z białek, dodać pokrojone brzoskwinie i banan, można też nadmiar innych owoców.
    Całość lekko schłodzić, następnie wlewać porcjami tężejącą galaretkę, mieszając łyżką, wstawić do lodówki na czas przygotowania owoców i wyłożenia dna tortownicy.
    Jak wszystko będzie gotowe przełożyć całą masę na biszkopty, na wierzch wyłożyć delicje i pozostałe owoce, całość zalać drugą galaretką również lekko tężejącą, wstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować